صادر کننده نمونه استان خوزستان گفت: بازار جهانی خرما در سال 2020 – 2021 بازار آرام و با ثباتی خواهد بود.
حسن سرادیپور امروز در گفتوگو با ایفادنیوز اظهار کرد: برداشت محصول خرمای سایر سال 2020 به مانند هر سال از اواسط سپتامبر شروع و تا هفته سوم اکتبر ادامه پیدا خواهد کرد. این محصول در جنوب استان خوزستان و در اطراف رودخانههای کارون، بهمنشیر، اروند و جراحی برداشت خواهد شد.
وی افزود: بارندگیهای خوب سه سال اخیر بر روی کیفیت و کمیت محصول 2020 تاثیر مثبتی گذاشته به نحوی که انتظار داریم از نظر مقدار، محصول دو و حتی در برخی از مناطق (همچون حوضه آبریز آبادان) تا سه برابر سال قبل رشد داشته باشد. خوشبختانه برخلاف محصول سال 2018 این ازدیاد کمیت، کیفیت را کاهش نداده است. در نتیجه محصول سال 2020 کیفیت و کمیت بسیار خوبی خواهد داشت.
این صادر کننده خشکبار کشور خاطرنشان کرد: اما خرمای سایر محصول 2020 چالشهای دیگری خواهد داشت. به دلیل وضع قوانین بسیار سختگیرانه دولت ایران در مورد فروش ارز حاصل از صادرات خرما در بازارهای قانونی و با نرخ مورد نظر دولت، این امکان وجود دارد که صادرکنندگان خرما با احتیاط بسیار زیادی نسبت به گسترش بازارهای خود اقدام کنند.
سرادیپور ادامه داد: این قوانین بسیار پیچیده، گاهی نامفهوم و متناقض است و صادرکنندگان خوشنام و با سابقه خوب ترجیح میدهند که بین محدود کردن بازارهای خود و یا شکستن ناآگاهانه قوانین اولی را انتخاب کنند. البته از طرف دیگر این میتواند باعث محدود شدن تریدرهای نوظهور که ارز حاصل از صادرات خود را در بازارهای سیاه با قیمت بالاتر از قیمتی که دولت تعیین کرده شود.
وی یادآور شد: از آنجایی که این تریدرها باعث آشفتگی بازارهای صادراتی شدهاند این خبر میتواند خبر خوبی برای خریداران خرمای سایر در سراسر جهان به دلیل اطمینان از عدم نوسانات قیمت در طول سال به دلیل تغییرات نرخ ارز خواهد بود.
صادر کننده نمونه استان خوزستان عنوان کرد: قابل ذکر است که نرخ قیمتی که دولت برای خرمای خام در سال 2020 در نظر گرفته است حدود 50 درصد بیشتر از سال قبل است ولی با توجه به افزایش نرخ ارز مصوب دولتی این افزایش نرخ نمیتواند منجر به افزایش قیمت دلاری این محصول شود. هرچند که افزایش بیرویه کرایه حمل به بنادر مختلف میتواند خطری برای این محصول نسبت به محصول کشورهای رقیب چون خرمای اصیل پاکستان باشد.
سرادیپور افزود: به طور سنتی خرمای اصیل پاکستان به دلیل خواص فیزیکی آن هیچوقت نمیتواند محصول خوب و جایگزینی نسبت به خرمای سایر خوزستان باشد مگر آنکه قیمت آن حدود 200-250 دلار کمتر از خرمای سایر باشد.
وی متذکر شد: اتفاقی که در سال زراعی 2019-2020 به دلیل تحریم خرمای اصیل پاکستان توسط مشتری عمده آن یعنی هند افتاد که باعث ریزش قیمت خرمای پاکستان و باعث شد که بسیار از مشتریان سنتی خرمای خوزستان در کانادا، انگلستان و اروپای شرقی به آن روی بیاورند. به طور کلی به نظر میرسد که در سال 2020-2021 یک بازار آرام و با ثباتی خواهیم داشت و قیمت در محدوده کوچکی در نوسان خواهد بود اگر اتفاق خاصی نیافتد!